Home » Mantra´sWat zijn Mantra's.
Het woord ‘Mantra’ is Sanskriet(oudste klassieke taal uit India) en het betekent lettergreep of heilig woord.
‘Man’ in mantra betekent in het Sanskriet "denken". ‘Tra’ komt van 'trai' en kan betekenen "bescherming tegen" of "bevrijding". Mantra betekent dus zoveel als "het denken dat bevrijdt en beschermt".
Een mantra bezit een geestelijk heilzame trilling die kracht krijgt door het herhalen.
Een mantra kan stil van binnen worden gezegd maar wordt ook hardop gezongen of opgezegd. Je kunt er ook gewoon naar luisteren. Mantra’s kunnen gebruikt worden om te mediteren. Het luisteren of meezingen van een mantra kan je ontspannen. Op Boeddhistische gebedsrollen staan mantra's afgebeeld.
Een bekende Boeddhistische mantra is: 'Om Mani Padme Hum' ook wel de mantra van mededogen, betekenis: 'de parel van het universum is de lotus van mijn hart' oftewel: we moeten binnen in onszelf kijken om de vrede van de Boeddha te vinden.

Om = Groet

Mani = Juweel
Padme = Lotus
Hum = standaard afsluiting van een mantra. Mantra's beginnen in het algemeen met Om en eindigen meestal met Hum or Hung.
Er zijn diverse uitspraken van deze mantra.

Voorbeelden.....
Om Ma Ni Pe Me Hum (India)
Om Ma Ni Pad Mi Hung
Om Ma Ni Pe Me Hung (Tibet)
An Ma Ni Ba Mi Huang (China)
Een mooie en bekende Hindoeïstische mantra is: de ‘Gayatri mantra.’


Gayatri Mantra:

Om Bhur Bhuvah Svah

Tat Savitur Varenyam
Bhargo Devasya Dhimahi
Dhiyo Yonah:
Prachodayat

Vertaling

Door alle lagen van ervaring heen is
‘Dat’de ware aard
die het bestaan verlicht,
het allerhoogste
Ene.
Moge alle wezens
door subtiele en meditatieve intelligentie
de verheven schittering van
verlicht bewustzijn gewaarworden.Een heel bekend symbool is het Aum of OM symbool.

Het Aum symbool,is een Sanskriet teken en het symboliseert de allereerste oerklank waaruit alles ontstaan is. Het Aum of Om kom je vaak tegen in Boeddhistische en Hindoestaanse mantra’s aan het begin van een zin.
Ik ben met mantra’s in aanraking gekomen tijdens mijn Reikicursus. Daar zongen we Hindoestaanse mantra’s en ik kreeg daar een heel prettig gevoel bij. Ik had al eens Boeddhistische mantra’s gehoord in de films “Kundun” en “Seven years in Tibet“ maar mijn voorkeur gaat uit naar de Hindoestaanse mantra's.
Al snel zocht ik op het internet naar mantra’s om er meer over te weten te komen. Ik heb een paar cd’s gekocht waar ik regelmatig naar luister. Ik luister graag naar mantra’s van Deva Premal en Miten , Namasté, Henry Marshall and the playshopfamily en Vrindavan. Vrindavan is een school voor Zelfonderzoek en Stem- en Mantra Yoga waar je deel kunt nemen aan trainingen, concerten, workshops en stemretraites. De Gayatri mantra heb ik in diverse uitvoeringen waarvan ik de versie van Deva Premal en Miten de mooiste vind ( zie filmpje onderaan deze bladzijde).muziek van mantra'sHieronder heb ik een optreden van Deva Premal met de Gayatri mantra. Geniet ervan en kom tot rust van dit filmpje.Copyright © 2000-2015 Nirvana-Spiritueel
All Rights Reserved. ®