Home » Tarot » Grote Arcana

De grote Arcana


Grote Arcana
De grote arcana bestaat uit 22 kaarten die voor verschillende levensstadia symbool staan. Ze vertegenwoordigen de veranderingen in het leven.

*0-De Dwaas
Kernwoorden: Impuls, bevlieging, blind voor de waarheid, kinderlijkheid, zuiver en eerlijk.

De Dwaas toont het kinderlijke in ons. Deze kaart wijst op verfrissende ervaringen die meestal chaotische trekjes hebben, maar die (zelfs als we onderuit gaan) geen wezenlijk gevaar inhouden.
Je bent toe aan een nieuwe uitdaging en je staat aan het begin van iets nieuws. Daarom is het nu de tijd om keuzes te maken.
Luister naar wat anderen jou te vertellen hebben. Geef jezelf de ruimte om aan iets nieuws te beginnen maar wees niet naïef.

*1-De Magiër

Kernwoorden: Initiatief, overtuiging, bewustzijn,actie
Deze kaart betekent dat je creatieve energieën bezit. Maak plannen om dat tot uiting te brengen. ook laat deze kaart zien dat je gedachten macht hebben. Je bent bereid om risico’s te nemen om uiteindelijk een gunstig resultaat te kunnen behalen. In persoonlijke relaties wijst deze kaart op een periode van grote aantrekkingskracht. De Magiër geeft uitdrukking aan het besef van eenheid en de kracht die in deze relatie te vinden is.  Kennis is de sleutel naar succes maar misleid uzelf niet door te denken dat je alles weet.

2-De Hogepriesteres
Kernwoorden: Geheimen, verborgen gevoelens, intuïtie

Deze kaart is samen met de Hogepriester en de Ster een van de drie beschermende kaarten van de Tarot. De Hogepriesteres staat voor onze onbewuste krachten, onze intuïtie en ons vertrouwen in het leven.
Je kunt een periode van innerlijke groei meemaken. Dit kan wat onrust teweeg brengen maar het zal je in geestelijk en spiritueel opzicht verrijken.Sta daarbij open voor hetgeen je intuïtie je vertelt.Wees niet bang voor verborgen geheimen .

*3-De Keizerin
Kernwoorden: Actie, ontwikkeling, vrouwelijke vitaliteit, sensueel plezier, creativiteit, zorgzaamheid,

De Keizerin kan het begin aangeven van een nieuwe functie of verandering. Maar ook al kan de geboorte soms voor pijnscheuten zorgen, de door De Keizerin aangekondigde verandering is meestal een verbetering. Je bevindt je in een tijd waarin je in harmonie bent met jezelf en je omgeving, je zit lekker in je vel. Zorg wel dat je in deze positieve tijd niet te lui wordt.

*4-De Keizer
Kernwoorden: Kracht, autoriteit, vaderfiguur, leiderschap, de macht van de rede

Deze kaart staat voor kracht en . Er staat je een drukke tijd te wachten. Belangrijk is dat je structuur en orde aanbrengt in je activiteiten. Het zal je niet zomaar aan komen waaien.
Je kunt beter met één ding bezig zijn dan met veel dingen een beetje.
Ook wijst De Keizer op het gevaar van het uit zijn op een zo groot mogelijke zekerheid op relationeel vlak waardoor de verbintenis te beperkend kan worden.

*5-De Hogepriester
Kernwoorden: Zich inhouden, respect, onderwijzen, traditionele gebruiken.

Deze kaart vormt samen met de Hogepriesteres en de Ster de drie beschermende kaarten van de Tarot. Je komt voor een uitdaging te staan. Ook kan het zijn dat je een probleem op moet gaan lossen. Je kunt er op een verstandige manier mee omgaan. Bekijk goed wat je zelf kunt en wanneer je beter hulp van anderen in kunt roepen. Deze kaart staat voor kracht en staat voor een diep gevoel van geloof en vertrouwen. Er staat je een drukke tijd te wachten. Belangrijk is dat je structuur en orde aanbrengt in je activiteiten. Het zal je niet zomaar aan komen waaien. De Hogepriester staat voor het zoeken naar diepere inhouden en een waarachtige roeping, met vragen over zin en waarden. In onze persoonlijke relaties wijst De Hogepriester erop dat we ons in een fase bevinden waarin het vertrouwen en de genegenheid voor elkaar groeiende is.

*6-De Geliefden

Kernwoorden: Liefde, eenheid, keuze, verleiding, verbintenis
Deze kaart kan verwijzen naar een grote liefdeservaring en een beslissing die daarin genomen dient te worden maar ze kan ook voor een beslissing staan die niets met de liefde heeft te maken. In dat geval gaat het om een beslissing die je met je hart dient te nemen. Je wilt graag vooruit, je horizon verbreden. Je aarzelt en je dreigt in je schulp te kruipen. Maar beetje bij beetje steek je je nek uit en wil je onafhankelijker worden. Je zult keuzes moeten maken.

*7-De Zegewagen

Kernwoorden: Ijver, wilskracht, eerlijkheid, doorzettingsvermogen
Je neemt de teugels in eigen handen en laat de wereld zien wat jij in je mars hebt.
Het avontuur lokt en het succes ligt in het verschiet. Je gaat een flinke sprong vooruit.
Maar ga er niet vanuit dat het geluk je zomaar in je schoot geworpen zal worden.
Pas op dat je je krachten niet overschat.

*8-Kracht

Kernwoorden: Kracht, moed, zelfbewustzijn, compassie Diepe innerlijke harmonie.
Bij deze kaart horen begrippen als moed, levensdrang en passie.
Je komt er langzaam maar zeker achter dat je beschikt over krachten, Je zelfvertrouwen zal daardoor groeien.
Als je deze kaart trekt , moet je bereid zijn om te kunnen vergeven en vergeten of accepteren dat iemand meer ruimte nodig heeft, of beseffen dat het niet altijd kan gaan zoals je het wilt.

*9-De Kluizenaar
Kernwoorden: Onderscheiden, discretie, scheiding, terugtrekken

De Kluizenaar staat voor betekenisvolle ervaringen, voor diepe beleving en inzicht.
Je komt in een periode van rust en verlichting waarin je een periode afsluit en er klaar voor bent om een nieuwe weg in te gaan. Nieuwe mogelijkheden vullen zich als vanzelf in.
Je bent bang om een geheim te ontrafelen en wilt onder alle omstandigheden de waarheid weten. Je zoekt naar een richting of begeleiding.

*10-Het Rad van Fortuin

Kernwoorden: Onvermijdelijkheid, geluk, timing, keerpunt, lotsbestemming
Onverwachte gebeurtenissen dienen zich aan. Het gaat vaak om gebeurtenissen waarop we nauwelijks invloed hebben. Deze nieuwe kansen kunnen spannend voor je zijn en je kunt ze negeren. Maar misschien is het beter om deze kansen met beide handen aan te grijpen. Laat verder het verleden rusten en kijk vooruit.

*11-Gerechtigheid
Kernwoorden: Eerlijkheid, harmonie, gelijkheid, oorzaak en gevolg

Wat eerlijk is voor de een, hoeft dat niet te zijn voor de ander. Deze kaart drukt een grote mate van zelf verantwoordelijk zijn uit, voor alles wat we ervaren dragen we onze eigen verantwoordelijkheid. Aan de wet van oorzaak en gevolg ontkomt niemand. Ook jij zult beoordeelt worden en dat weet je. Daarom ben je wat gespannen en onrustig en zul je blij zijn als je weet waar je aan toe bent.

*12-Gehangene

Kernwoorden: Overgang, herschikking, vergetelheid, paradox
Je bent op een kruispunt aangekomen en je moet goed uitkijken welke kant je op wilt gaan.
Deze nieuwe inzichten kunnen een bevrijdend gevoel aan je geven.
Je bent ergens op vastgelopen en weet niet meer hoe je verder moet.
Je krijgt te maken met een periode van loslaten. Hierdoor zul je in gaan zien welke dingen belangrijk voor je zijn en welke dingen een obstakel zijn voor je verdere ontwikkeling.

*13-De Dood
Kernwoorden: Verandering, nieuw begin, einde, transformatie

Deze kaart heeft niets te maken met de fysieke dood dus niet schrikken als je deze kaart trekt. Deze kaart geeft aan dat we afscheid van iets moeten nemen en ons innerlijk leeg moeten maken voor het nieuwe dat op ons wacht. Deze kaart hoeft niet negatief te zijn. Een belangrijke tijd breekt aan want je weet nu wat je niet meer wilt. Er komt een tijd waarin veranderingen plaats kunnen gaan vinden, je sluit dingen af.
Maar omdat je niet zo goed weet wat je wél wilt zul je toch echt knopen door moeten hakken.

*14-Gematigdheid
Kernwoorden: Zelfbeheersing, compromis, matiging, deugd.

Harmonie, evenwicht en zielerust zijn typerend voor deze kaart. Je bent aan het zoeken hoe je je leven een nieuwe invulling kunt geven. Je experimenteert van alles om duidelijkheid te krijgen. In persoonlijke relaties wijst Matigdheid op een periode van tevreden harmonie en een vriendelijke, open omgang met elkaar. Je zoektocht naar geluk zal helende energie opleveren voor bestaande wonden of verwarring.

 

*15-Duivel Kernwoorden: Binding, materialisme, een leven vol leugens, verleiding
Deze kaart is de kaart waar we het minste grip op hebben omdat het kwaad zich bij ieder weer anders kan laten zien en daardoor voor ieder een ander gezicht heeft.
Je kunt te maken krijgen met gevoelens van afhankelijkheid, hulpeloosheid en machteloosheid, en het steeds opnieuw weer stranden van onze goede voornemens.
In persoonlijke relaties is deze kaart eveneens een waarschuwing dat de waan van korte duur kan zijn.
Je wordt geconfronteerd met minder leuke ervaringen. Ze laten zich niet langer onderstoppen.
Je zult bepaalde angsten onder ogen moeten zien. Vervolgens krijg je de kans om je te bevrijden.

*16-De Toren
Kernwoorden: Extra verdeeldheid,onverwachte gebeurtenissen, onthulling.

De Toren geeft aan dat we ons ergens zeker van waanden maar dat de muren van ons bouwwerk plotseling gaan wankelen. Je kunt te maken krijgen met ingrijpende gebeurtenissen die je leven behoorlijk overhoop kunnen gooien. Deze storing kan je bevrijden van beperkingen en je openstellen voor nieuwe zienswijzen. Als je alles bij het oude wil laten kan dit problemen geven. Daarom is het tijd om de handen uit de mouwen te steken.

*17-De Ster

Kernwoorden:Inspiratie, ideale liefde, onthulde waarheid
De Ster vormt samen met de Hogepriesteres en de Hogepriester de drie beschermende kaarten van de Tarot. De Ster is de kaart van hoop en wijsheid en inzicht in grotere samenhangen
Ze symboliseert plannen die tot ver in de toekomst reiken, maar die we pas achteraf in volle betekenis kunnen waarnemen. Zoals bij zaaien gaat er enige tijd overheen voordat we de vruchtbare resultaten kunnen oogsten. Je hebt waarschijnlijk een keer flink je hoofd gestoten en je wilt dit geen tweede keer.  Durf je kwetsbaar op te stellen en durf weer te hopen op positieve ontwikkelingen. Als je echt in jezelf gelooft en vertrouwt, kun je je eigen kansen creëren

*18-De Maan

Kernwoorden: Intuïtie, angst, zelfverloochening, illusie
De Maan staat vaak voor angst en onzekerheid en voor bange voorgevoelens. Je zult jezelf zien zoals je werkelijk bent. De confrontatie met deze eerlijkheid geeft uiteindelijk een diepe innerlijke kracht waardoor je sterker zult voelen en je angsten de baas kunt  worden.  De maan vertelt je dat je de weg moet zien te vinden of je angsten definiëren, hoe moeilijk het ook lijkt. Vertrouw op je instincten.

 

*19-De Zon
Kernwoorden: Communicatie, delen, geluk, vreugde,positieve energie, creativiteit, groei

De Zon is een positieve kaart die staat voor succes en geluk. De zon staat symbool van het gevoel herboren te zijn.  De zon moedigt aan verder te gaan en schaduwen achter je te laten. Je hebt een nare periode achter de rug, die je helemaal op eigen kracht hebt overwonnen.Dit besef geeft je zelfvertrouwen en er staat je nu een heerlijke tijd te wachten waarin je overloopt van enthousiasme, energie en daadkracht. In een relatie geeft de zon aan dat het beter is je partner te accepteren zoals hij/zij is dan hem/haar te willen veranderen.

 

*20-Oordeel
Kernwoorden: Bevrijding, oordeel, innerlijke roeping, transformatie

Het Oordeel symboliseert de verlossing en bevrijding van datgene wat ons eerder gevangen hield.
Je hebt de neiging teveel achterom te kijken om te kijken naar hoe je in het verleden bezig bent geweest. Hierdoor kan je veel leren voor hoe je vanaf nu verder zult gaan. Je zult keuzes moeten maken zonder jezelf of iemand anders de schuld te geven.

*21-Wereld
Kernwoorden:Voltooiing, vervulling, vrijheid, kosmische liefde, bevrijding van angst

De wereld is een positieve kaart. Je bent je meer bewust van wie je bent. Je weet wat je wilt en je je hebt je doel bereikt. Je staat op de drempel van een nieuw leven en nieuwe mogelijkheden dienen zich aan.
Je hebt de afgelopen tijd veel geleerd en deze bagage zal nuttig zijn voor de toekomst.
De wereld staat voor gelukkige tijden.

~*~
(Deze tekst is samengesteld uit diverse bronnen oa: Tarotboeken en site's.)